WERKWIJZE MATTONE BOUWMEESTERS

DE ZES FASEN VAN HET BOUWPROCES

Bij Mattone noemen we elk bouwplan een project. Een project beschikt over specifieke eigenschappen. Zo heeft ieder project een begin en een einde. Het bouwproject start met uw droom en eindigt nadat de opleverpunten verholpen zijn. Een bouwproject bij Mattone bestaat uit de volgende zes verschillende fasen:

  1. Initiatie
  2. Definitie
  3. Ontwerp
  4. Voorbereiding
  5. Realisatie
  6. Nazorg
BEKIJK ONZE PROJECTENCONTACT OPNEMEN

FASE 1 – INITIATIE

De initiatiefase begint met het idee om iets te gaan bouwen. Misschien is het bouwen van een villa een lang gekoesterde droom of heeft de recente groei van uw onderneming ervoor gezorgd dat u behoefte heeft aan een maatwerk bedrijfspand. Allereerst is de locatie natuurlijk belangrijk. Wellicht heeft u al een kavel tot uw beschikking of misschien vindt u het fijn ook hierin geadviseerd te worden. Wij staan u graag bij als het gaat om het maken van de juiste keuze.

FASE 2 – DEFINITIE

Wanneer de locatie in kaart is gaan we in de definitiefase (het woord zegt het al) het project verder definiëren. Het gaat hierbij uiteraard om de hoofdfunctie van het gebouw; wordt het een woonhuis of bedrijfsgebouw? In deze fase is het belangrijk al uw wensen en voorkeuren bekend te maken. Zowel specifieke details als de algehele stijl, sfeer en uitstraling. We noemen dit het Programma van Eisen (PvE). In dit programma wordt onderscheidt gemaakt tussen zaken die per se (must have) in het ontwerp terug moeten komen en onderdelen die mooi zijn als toevoeging op het ontwerp of als extra functie, maar niet direct noodzakelijk zijn (nice to have). Aan de hand van deze uitgangspunten wordt een offerte opgemaakt voor de volgende fase, namelijk het ontwerp. Dit kan een offerte zijn van onze eigen ontwerper, of we selecteren een externe architect samen met u. In deze fase bespreken we ook het budget voor de realisatie van het gebouw.

FASE 3 – ONTWERP

Bij het ontwerp houden we niet alleen rekening met uw Progamma van Eisen, maar analyseren we ook de locatie. We brengen hierbij een bezoek aan de kavel zelf, maar doen ook onderzoek naar de geschiedenis van de kavel en de omgeving. Op deze manier kunnen we een ontwerp voor u maken waarin uw persoonlijke wensen tot uiting komen, maar het gebouw ook naadloos opgaat in de omgeving en de historie van het gebied gerespecteerd wordt.

Als eerste presenteren wij een schetsontwerp (SO). Dit doen we aan de hand van een 3D model. Zo krijgt u een goede beleving van de uitstraling en ruimtes. Details zijn in deze fase niet uitgewerkt. Met uw feedback maken we vervolgens een voorlopig ontwerp (VO). Hierin is ook naar de constructie gekeken en zijn een aantal details uitgewerkt. Bij de presentatie van het VO maken wij ook een kostenraming voor de realisatie van het gebouw. Als het VO en de kostenraming akkoord bevonden zijn maken we het definitieve ontwerp (DO). Deze tekening wordt ook gebruikt voor de vergunningsaanvraag die wij voor u verzorgen.

Deze fase wordt afgesloten met een aannemingsovereenkomst voor de realisatie van het project.

FASE 4 – VOORBEREIDING

In deze fase wordt de realisatie voorbereid. Maatwerk is pas echt maatwerk als ook de details zijn afgestemd op uw persoonlijke voorkeur. Hierbij kunt u denken aan zaken als de locatie van stopcontacten, de verlichting, maar ook die van de deurkruk. Op voorhand stemmen we de mate van betrokkenheid in de detailkeuze met u af, zodat u zelf kunt bepalen hoe intensief u bij de details betrokken wilt zijn. In deze fase worden bijvoorbeeld ook het type heipalen, vloeren en kozijnen door de werkvoorbereider afgestemd. Aan de hand van de opgestelde planning kunnen we zorgen dat alle onderdelen tijdig in huis zijn.

FASE 5 – REALISATIE

Na al het denkwerk en voorbeleven in de vorige fases begint nu het echte bouwen. De feestpaal wordt geslagen en het gebouw verrijst uit de grond. Al snel volgt het “hoogste punt”; een traditie in de bouw. Hier organiseren we, desgewenst, een feestje voor u als bouwer.

Met enige regelmaat spreken we elkaar op de bouw en vertellen we graag wat we aan het doen zijn. Omdat de praktijk soms afwijkt van hetgeen vooraf is ingeschat kunnen we tijdens deze bezoeken details afstemmen. Het kan ook zijn dat u tijdens deze fase wijzigingen wilt doorvoeren. Gedurende het project blijft veranderen beperkt mogelijk, maar in deze fase brengt dat extra werk met zich mee. Wij denken echter graag met u mee met als uitgangspunt uw wensen te vertalen naar oplossingen.

Uiteindelijk wordt het project feestelijk aan u opgeleverd. Dit kondigen wij eerst aan met de uitnodiging voor de vooroplevering. Tijdens de vooroplevering zijn er nog mensen aan het werk. Er wordt geïnventariseerd wat ontbreekt of nog verbeterd moet worden. Aan het eind van de vooroplevering wordt een afspraak gemaakt voor de eindoplevering. Hier vindt ook de sleuteloverdracht plaats.

FASE 6 – NAZORG

De punten die tijdens de eindoplevering geconstateerd zijn worden zo snel mogelijk verholpen in deze fase. In deze fase gaat u het gebouw ook gebruiken. In de eerste drie maanden na oplevering kan het ook zijn dat u iets ontdekt wat niet in orde is, maar niet is geconstateerd tijdens de oplevering. U kunt dit schriftelijk aan ons te melden, waarna wij hier mee aan de slag gaan.

Uiteindelijk is alles gereed en kunt u uw woon of werkdroom werkelijkheid laten worden. Het grootste compliment wat wij als bouwer trachten waar te maken is deze droom nog mooier, comfortabeler en unieker maken dan u van te voren had kunnen bedenken.

MAGAZINE VOL INSPIRATIE

Bent u als particulier op zoek naar ideeën voor een woning naar eigen wens? Laat u dan inspireren door ons magazine “DE BOUW MEESTER”, daarin nemen we u mee in het avontuur dat bouwen heet. Met mooie voorbeelden van eerder door ons gerealiseerde projecten. Via ons magazine krijgt u een goede indruk van onze bedrijfscultuur. Leuk om met u kennis te maken!

MAGAZINE AANVRAGEN