Skip to main content

WERKWIJZE MATTONE BOUWMEESTERS

DE ZES FASEN VAN HET BOUWPROCES

Een bouwproject bij Mattone bestaat uit 6 verschillende fases, die hieronder worden toegelicht. Stap voor stap begeleiden we je in dit proces en bekijken we het project in elke fase. Wat ooit begon met een mooi idee, wordt dan voor je ogen realiteit. Door zo te werken blijft het voor jou overzichtelijk en kunnen wij gestructureerd aan de slag gaan.

Dit zijn de 6 fases van het bouwproces:

  1. Kennismaking
  2. Inventariseren woonwensen
  3. Ontwerpfase
  4. Voorbereiding van de bouw
  5. Bouwfase
  6. Nazorg
BEKIJK ONZE PROJECTENCONTACT OPNEMEN

FASE 1 – KENNISMAKING

De aanleiding van de kennismaking kan een lang gekoesterde droom zijn van het bouwen van een villa of eigen huis, maar soms kan het ook een zakelijk maatwerk project zijn. Je staat op het punt om deze droom om te zetten naar werkelijkheid en dat is waarschijnlijk de reden dat je bij ons terecht bent gekomen. Een spannend moment en misschien zit je vol vragen. Vuur ze zeker op ons af! Het begint allereerst bij het vinden van een kavel (of misschien heb je die al). Ook hierin kunnen wij adviseren en staan we voor je klaar.

FASE 2 – INVENTARISEREN WOONWENSEN

Wanneer de locatie van het te bouwen object in beeld is, is het tijd om de woonwensen te inventariseren. Samen kijken we naar de functie van de woning of het bedrijfspand. Dit is een fase waarin we je overladen met vragen en waarin het tijd is om na te denken over wat je precies mooi vindt en verwacht van het te bouwen object. De functie van elke ruimte wordt tot in details besproken, evenals de stijl en sfeer van zowel binnen als buiten. Wij noemen dit ook wel het plan van eisen. Hierin maken we onderscheid tussen zaken die absoluut zijn voor het ontwerp (musthaves) en zaken die mooi zijn als toevoeging of extra functie, maar niet noodzakelijk (nice to haves). Met dit plan van eisen als uitgangspunt wordt een offerte opgemaakt voor de volgende fase, namelijk de ontwerpfase. Dit kan een offerte zijn voor een ontwerp onze in-house architecten, of er kan een externe architect worden ingeschakeld wanneer dat de wens is. In deze ontwerpfase bespreken we ook het budget voor de realisatie van de woning of het bedrijfspand.

FASE 3 – ONTWERPFASE

Tijdens de ontwerpfase houden we rekening met het eerder besproken plan van eisen, maar maken we ook een analyse van de locatie. We bezoeken de kavel en doen onderzoek naar de historie van de kavel en omgeving. Dit helpt ons om een ontwerp te maken dat aansluit bij de persoonlijke wensen, maar ook bij de locatie en het verhaal hiervan.

Na deze analyse komen we met een schetsontwerp. Dit doen we aan de hand van een 3D model. Zo krijg je direct een gevoel bij de uitstraling en de ruimtes en zie je het letterlijk voor je. Na een feedbackronde gaan we door met het maken van een voorlopig ontwerp. Hierin kijken we naar de constructie en werken we een aantal belangrijke details uit. Bij de presentatie van het voorlopig ontwerp maken we een kostenraming voor de realisatie van het te bouwen object. Als het voorlopig ontwerp en de kostenraming akkoord zijn bevonden, gaan we door met het maken van het definitieve ontwerp. Deze tekening gebruiken we ook voor de vergunningsaanvragen die we verzorgen. De ontwerpfase wordt afgesloten met een aannemingsovereenkomst voor de realisatie van het te bouwen object. Nu gaat het dus echt gebeuren!

FASE 4 – VOORBEREIDING VAN DE BOUW

In deze fase wordt de realisatie voorbereid. Maatwerk is pas echt maatwerk als ook de details zijn afgestemd op jouw persoonlijke voorkeur. Denk bijvoorbeeld aan zaken zoals de locatie van stopcontacten, de verlichting, maar ook die van de deurkruk. Van tevoren stemmen we samen af hoe betrokken je wilt zijn in de detailkeuzes. Dat kan variëren van zeer betrokken tot nauwelijks betrokken. In deze fase worden bijvoorbeeld ook het type heipalen, vloeren en kozijnen door de werkvoorbereider afgestemd. Aan de hand van de opgestelde planning kunnen we zorgen dat alle onderdelen op tijd in huis zijn.

FASE 5 – BOUWFASE

Na al het denkwerk en inbeelden tijdens de vorige fases begint nu het echte bouwen. De eerste paal is een letterlijke mijlpaal en de woning of het pand krijgt nu écht vorm. Wanneer we bij het hoogste punt zijn beland, organiseren we graag een klein feestje voor jou en je dierbaren om dit samen te vieren. We spreken elkaar regelmatig op de bouw en lichten je graag in over waar we mee bezig zijn. Dit is ook de fase waarin details nogmaals worden gecheckt op uitvoerbaarheid en waarin er soms nog beperkte wijzigingen kunnen worden doorgevoerd. Wij denken graag met je mee en in oplossingen. Uiteindelijk wordt het project feestelijk opgeleverd. Dit kondigen we aan met een uitnodiging voor de vooroplevering. Op dat moment zijn er nog mensen aan het werk op de locatie en wordt er bekeken wat nog ontbreekt, verbeterd of aangepast moet worden. Aan het eind van de vooroplevering wordt een afspraak gemaakt voor de eindoplevering. Hier vindt ook de sleuteloverdracht plaats.

FASE 6 – NAZORG

De punten die tijdens de eindoplevering geconstateerd zijn worden zo snel mogelijk verholpen in deze fase. In deze fase wordt de woning of het pand ook echt in gebruik genomen en kan het zijn dat je iets ontdekt dat niet in orde is, maar niet is geconstateerd tijdens de oplevering. Dit kan je aan ons melden, zodat we ermee aan de slag gaan. Uiteindelijk is alles helemaal af en kan het fijne wonen of werken beginnen! Ons motto is ‘het creëren van bewondering’ en niets is voor ons een groter compliment dan wanneer je het object naar volle tevredenheid en vol bewondering in gebruik neemt.

MAGAZINE VOL INSPIRATIE

Denk je erover na om zelf een woning te bouwen? Dan laten we je graag nader kennismaken met Mattone door het lezen van ons magazine. Hierin lees je alle ins & outs over het bouwen van een eigen huis, ontdek je wie je voorgingen en krijg je hun ervaringen te horen. Ook geven we je een kijkje in onze ‘keuken’ en laten we met trots zien wat ons bezighoudt.

VRAAG ONS MAGAZINE AAN