Skip to main content

BOUW EEN HUIS IN EIGEN BEHEER

Huis laten bouwen: wat zijn de kosten

Wie een huis laat bouwen, wil graag van tevoren weten wat het tot op de euro nauwkeurig gaat kosten. Iedereen die al eens een huis heeft laten bouwen, weet dat dit vrijwel onmogelijk is. De kosten van een huis laten bouwen hangen namelijk van meer af dan alleen de tekening van de architect en de bijbehorende offerte van de aannemer.

Om een goed beeld te krijgen van de prijs, is het van belang dat je zelf goed weet wat jouw woonwensen zijn, want wanneer je een huis laat bouwen kan je het zo uitgebreid maken als je zelf wilt. We noemen een aantal zaken die de prijs mede bepalen, zodat je op basis daarvan kunt uitzoeken wat de prijs van jouw huis kan worden.

De grond waarop een huis gebouwd wordt

Moet er nog een bestemming wonen op een stuk grond worden aangevraagd bij de gemeente? Is er sprake van gedeeltelijk vervuilde grond die gesaneerd moet worden of is de grond bouwrijp en klaar om te bouwen? In dat laatste geval zal je weinig extra kosten maken, maar in de andere gevallen komen er al snel duizenden euro’s bij en moet je er veel tijd en energie insteken. Ook is de vraag of er nutsvoorzieningen aanwezig zijn of dat je deze ook apart moet aanvragen.

De grootte van een huis

Hoe groot wordt het huis dat je wilt laten bouwen? Dit hangt af van het maximaal te bebouwen oppervlak van de kavel. Dit is vastgelegd en voorkomt dat mensen geen reusachtig huis bouwen met een postzegel van een tuin op een grote kavel. Hoe groter het huis, hoe meer bouwmaterialen en constructiewerk erbij komt kijken, dus hoe hoger de prijs.

De materialen van een huis

Van welk materiaal laat je een huis bouwen? Kies je voor beton en baksteen of ga je voor een vrijstaand huis van hout of andere materialen? Aan elk type bouwmateriaal hangt een bepaald prijskaartje en ook de materialen die nodig zijn voor isolatie van een vrijstaand huis kunnen de prijs opdrijven van het te bouwen huis. Laat je daarom goed informeren over de voor- en nadelen van het materiaal waarvoor je kiest.

De details van een huis

Alles is mogelijk, maar vaak is het wel hoe specialer je wensen, hoe hoger de kosten. Het is niet voor niets dat prefab woningen of cataloguswoningen beperkte opties hebben om een huis te kunnen personaliseren. Bedenk van tevoren goed welke details voor jouw wooncomfort echt belangrijk zijn en welke prijsbepalende details iets minder van belang zijn.

De afwerking van een huis

Met welke materialen huizen worden afgewerkt, is van grote invloed op de uiteindelijke prijs van een huis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kozijnen, deuren, dakbedekking, type plafonds etcetera.

Conclusie: de prijs van een huis laten bouwen is niet op voorhand te berekenen. Om de prijs te kunnen berekenen is er een uitgebreide lijst aan ingrediënten nodig waar dieper op ingegaan kan worden om zo tot een prijsberekening te komen. Bij Mattone nodigen we je graag uit voor zo’n oriënterend gesprek om te bekijken wat de mogelijkheden zijn voor het laten bouwen van jouw eigen, unieke huis.

Meer weten? Neem contact met ons op.

MAGAZINE VOL INSPIRATIE

Bent u als particulier op zoek naar ideeën voor een woning naar eigen wens? Laat u dan inspireren door ons magazine “DE BOUW MEESTER”, daarin nemen we u mee in het avontuur dat bouwen heet. Met mooie voorbeelden van eerder door ons gerealiseerde projecten. Via ons magazine krijgt u een goede indruk van onze bedrijfscultuur. Leuk om met u kennis te maken!

MAGAZINE AANVRAGEN