Skip to main content

Een villa die speciaal voor u ontworpen en gebouwd wordt, dat is wat u graag wilt. En wij begrijpen dat! Een luxe villa die écht uniek is en waarin u echt uzelf terug kunt zien. Maar hoe krijgt u dat en welke rol kunt u hier in spelen?
In dit schrijven nemen wij u graag mee hoe u een goed moodboard maakt. Want van het moodboard én de gesprekken die er plaatsvinden, wordt uw villa ontworpen.

Digitaal of fysiek?
Met Pinterest kunt u digitaal een moodboard maken. Het is zelfs mogelijk om verschillende categorieën te maken. Zo kunt u uw beelden van bijvoorbeeld de keuken, de badkamer of tuin apart verzamelen. Natuurlijk is een fysiek moodboard ook mogelijk en verzamelt u plaatjes vanuit bijvoorbeeld tijdschriften en woonbladen.

Toelichting bij de afbeeldingen
Met bovenstaande informatie bent u in staat om uw wensen toe te lichten aan de architect. Het is verstandig om bij de beelden aan te geven wat u precies aantrekkelijk vindt. Het zou namelijk zo kunnen zijn dat de architect zonder die instructie andere details overneemt van de afbeeldingen, die u juist níet bedoelde. Op Pinterest kunt u op de afbeelding op de ‘pen’ klikken. Dan heeft u schrijfruimte om aan te geven wat u mooi of praktisch vindt aan het plaatje. Op een fysiek moodboard kunt u dit met een pen of stift doen. Houd daarom ruimte bij de plaatjes waar u de toelichting op kunt schrijven.

Een moodboard zonder afbeeldingen
Natuurlijk kan het juist ook zijn dat u verrast wil worden en dat u de architect de ontwerpvrijheid geeft. Een moodboard zou dan teveel invloed en richting geven. U kunt dan een moodboard maken die meer beschrijft wat uw ideale villa is. Wat wilt u dat de villa uitstraalt? Ingetogen, klassiek, opgaan in de omgeving, of juist modern? Of wat juist niet? Welke vormen ziet u voor u? Abstract, speels, traditioneel of een combinatie? En spreken bepaalde materialen u erg aan? Allemaal vragen die u zelf het beste kunt beantwoorden. Overigens zijn deze vragen net zo relevant wanneer u een moodboard met afbeeldingen maakt.

Heeft u hier aan gedacht?
Om een huis persoonlijk te maken bent u zelf, met uw eventuele huisgenoten, eigenlijk de grootste bron van inspiratie. Waarom wilt u een eigen huis bouwen? En, als u een kavel heeft, waarom die plaats en die omgeving? Dat gaat verder. U zult ongetwijfeld in uw huidige woning aangename ruimtes hebben. Hoe zien die er uit en wat hebben ze, waardoor u deze ruimtes zo aangenaam vindt? Leeft u veel in de woonkeuken, of liever in een fauteuil dicht bij de boekenkast? En verschilt dit nog per jaargetijde? Allemaal vragen in de breedte, maar essentieel om voor u een villa op maat te ontwerpen. Zelfs de vraag of u een ochtend- of een avondmens bent is hierbij van betekenis. Wat kunt u van uzelf vertellen, wat in dit kader relevant is?

Aan de slag
U heeft gelezen dat een goed moodboard tijd en overdenking nodig heeft, om tot een duidelijke instructie te zijn voor de architect. Natuurlijk staat u hier niet alleen voor en kunnen wij veel van dit werk uit handen nemen. Om u handvatten te bieden, volgt hierbij een globaal stappenplan, wat u kunt volgen bij het maken van een moodboard voor uw villa.

1 Categoriseren van uw ideeën
Maak op Pinterest, in Word of fysiek categorieën aan, voor het exterieur en de woonbehoeftes zoals eten, samenzijn, verzorging (bijvoorbeeld badkamer en sauna) en slapen. Zo kunt u voor deze specifieke hoofdcategorieën uw beelden verzamelen.

2 Inventariseren
Ga na wat u graag in uw nieuwe huis wil hebben. Het aantal slaapkamers zijn hierbij relevant, net als bijvoorbeeld de wens voor een wijnkelder. Het is handig als u deze wensen uitschrijft, zodat u hier overzicht in heeft. Tijdens het verdere traject zult u steeds meer inspiratie opdoen en het is goed als u die informatie eenvoudig kunt verwerken. Ook de vragen in dit schrijven zijn goed om mee te nemen bij deze stap.

3 Afbeeldingen verzamelen
Bij de categorieën verzamelt u afbeeldingen, met hierbij de toelichting wat u mooi vindt aan het plaatje. Tip: schrijf direct op wat u mooi vindt. Als u namelijk een moodboard vol heeft, dan is het veel werk om dit met terugwerkende kracht te doen.

4 Verdieping
Na de inventarisatie en het verzamelen is het goed als u zelf de beelden en wensen afstemt. Mogelijk zijn er tegenstrijdigheden ontstaan. Dat zou verwarring kunnen scheppen bij de ontwerper die uw moodboard gebruikt. Het zou goed kunnen dat bepaalde beelden daarmee afvallen, of dat wensen bijgesteld worden.

5 In gesprek
Het moodboard is voor nu klaar. De architect neemt het na een mondelinge toelichting over, waarna er een analyse gemaakt wordt. De mogelijke vragen die ontstaan worden gesteld. Eventueel wordt er gevraagd om bepaalde zaken nader toe te lichten, met als doel dat de architect het moodboard goed interpreteert en begrijpt. Voor u ook dé aanleiding om te toetsen of er een ‘klik’ is met de architect. Heeft u het gevoel dat u echt begrepen wordt?

Wij staan voor u klaar
Wij begrijpen het ook als u geen tijd heeft om hier zoveel werk van te maken. Uiteraard nemen wij graag dit werk voor u uit handen. U vertelt wat u mooi vindt en wij gaan voor u aan de slag. Wij nemen u mee in de stappen en zo groeit u mee en blijft u vooral toetsen of de aansluiting er is met uw wensen. Uw informatie is onze inspiratie!
 
Wilt u meer weten over het maken van een moodboard? Of wilt u vrijblijvend afspreken om uw moodboard en een eventueel vervolgtraject te bespreken? Maak een afspraak en kom gerust langs!

Mattone Bouwmeesters
Cypresbaan 36
2908LT Capelle aan den IJssel
info@mattone.nl
010-4584098

Peter Groenendijk