Skip to main content

MATTONE BOUWMEESTERS

BOUW EEN 2 ONDER 1 KAP IN EIGEN BEHEER

Bij het overwegen van het bouwen van uw 2 onder 1 kap is het natuurlijk heerlijk om weg te dromen bij het comfort wat u voor ogen heeft. En u krijgt ongetwijfeld energie bij het verzamelen van referentiebeelden op uw persoonlijke moodboard. Tegelijkertijd wilt u natuurlijk ook de kosten beheersen. Dromen is prachtig, maar het mag niet eindigen in een nachtmerrie. Daarom is het goed om naast uw wensen een reëel budget voor de bouwkosten te bepalen.

HOEVEEL KOST EEN 2 ONDER 1 KAP?

Wat zijn bouwkosten?

Onder bouwkosten worden de kosten verstaan die nodig zijn voor het bouwen zelf. Het is goed dat u zich realiseert dat dit niet de enige kosten zijn, naast de kosten voor het kavel. De ontwerpkosten, leges, afbouwkosten voor bijvoorbeeld de keuken, vloer- en wandafwerking zijn ook kosten die u apart in uw budget moet opnemen. Net zo goed als de aanleg en bestrating van de tuin.

Reële bouwkosten

Dit bestaat uit de som van alle facturen aan het einde van de bouw. Het is niet vanzelfsprekend dat dit alleen de kosten zijn voor de bouw die u met een bouwbedrijf overeenkomt. Dat zijn ook mogelijk onvoorziene kosten, of het meerwerk wat tijdens de bouw is uitgevoerd.

Het is voor u lastig om te zien of de prijs die u vooraf aangeboden krijgt compleet is. Zijn alle benodigde werkzaamheden in de prijs inbegrepen? Sluit de overeenkomst daadwerkelijk aan op wat u verwacht bij de oplevering? Want onvoorziene kosten of meerwerk wilt u voorkomen.

Vraag daarom een heldere en begrijpelijke omschrijving van alle werkzaamheden die het bouwbedrijf aanbiedt. Zo zorgt u er voor dat u achteraf niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Catalogus oplossingen

U zult bij uw vooronderzoek wellicht opmerken dat de prijzen voor het bouwen van een 2 onder 1 kap sterk variëren. Dat komt doordat ‘villabouw’ een breed begrip is. Zo zijn er mogelijkheden met catalogus woningen. Bij verschillende bedrijven worden deze woningen aangeboden. De keuzemogelijkheden voor deze vrijstaande woningen zijn al voorbereid, zodat een goede en kostenefficiënte villa ontstaat. De basisprijzen van dergelijke villa’s zijn terug te vinden op de websites.

Er is een behoorlijke keuze bij deze standaard villa’s, maar u mist de vrijheid van maatwerk. Qua optielijst kunt u dit type villa vergelijken met een auto. Wanneer al uw wensen die mogelijk zijn aan de villa zijn toegevoegd dan komt het totaal een behoorlijk eind voorbij de basisprijs.

Vanaf prijs op maat gebouwde 2 onder 1 kap

Naast de catalogus villa’s kunt u ook kiezen voor een villa op maat. Ontworpen door een architect die uw wensen vertaald. Eerlijk is eerlijk, het kostenplaatje verschilt wellicht wat van een catalogus woning, maar u krijgt er ook zichtbaar meer voor terug. Maar belangrijk om in het oog te houden is dat er bij dit type villa geen optielijst meer is die de prijs nog beïnvloed.

Volume en hoofdvorm zijn de eerste parameters. Over het algemeen start een dergelijk proces met een prijsrange per kuub. De bandbreedte begint over het algemeen bij €600,- / kuub inclusief BTW.

Grenzeloze mogelijkheden

Bij het bouwen van een luxe 2 onder 1 kap nemen de prijzen verder toe. Dat komt voornamelijk door de ontwerpvrijheid die gegeven wordt (minder voor de hand liggende vormen of bouwmethodes) en door de toepassing van exclusieve materialen. De mogelijkheden zijn eindeloos als het gaat over ontwerpen en het toepassen van exclusieve materialen. Het is daarmee lastig om aan te geven wat het ‘plafond’ is van prijzen per kuub van exclusieve 2 onder 1 kap woning. Verstandig is dan is dan om gewoon eens contact op te nemen, zodat een expert u op dit vlak verder kan informeren.

Indicatieve prijzen luxe 2 onder 1 kap woning

U wilt iets speciaals als het gaat om uw droomhuis. Maar tegelijk wilt u weten waar u financieel aan toe bent. Een architect is een expert als het aankomt op het ontwerpen én vertalen van uw droom villa. Het financiële aspect is meestal wat minder vanzelfsprekend.

Door met een bedrijf aan de slag te gaan dat zowel het ontwerp maakt als ook de bouw zelf uitvoert, gaan het ontwerp en budget hand in hand. Natuurlijk is het belangrijk om hier voorafgaand samen een beeld bij te vormen. Bij een 2 onder 1 kap woning op maat gaat u dan uit van een bandbreedte die met het nemen van de beslissingen in het ontwerp traject steeds kleiner, en dus nauwkeuriger wordt. Een gerenommeerde maatwerk villabouwer heeft de expertise om u hierin te begeleiden.

De prijzen beginnen ongeveer vanaf €600,- per kuub, zo heeft u eerder in dit stuk gelezen. Om meer ruimte aan uw wensen te geven is een budget vanaf €700,- per m3 aan te bevelen. Circa 80% van de klanten slaagt tussen de €600,- en €800,- per kuub. Uitzonderlijke villa’s kunnen zomaar de €1000,- per kuub passeren.

Globale inventarisatie

Natuurlijk begint u met het inventariseren van uw woonwensen. Welke ruimtes wilt u graag, hoeveel slaapkamers, één, twee, of meer badkamers, zo’n praktische bijkeuken of bijvoorbeeld een wasruimte? En hoe groot moet de ruimte dan zijn? Wanneer u een lijstje maakt ontstaat voor u al het eerste beeld. Dit oppervlak vermenigvuldigt u met 1,3. Daarmee zorgt u voor ruimte voor techniek, verkeer, constructie en wanden. Nu heeft u een beeld bij het bruto oppervlak. Wanneer u dit vermenigvuldigd met 3,3 heeft u een beeld van de bruto inhoud (kuub) van uw droomwoning, uw thuis. Met die indicatie kunt u de range ontdekken met welk budget u ongeveer rekening moet houden.

Wij geven u alvast wat handvatten met dit voorbeeld:

Woonkamer 32 – 40 m2
Eetkamer 16 – 20 m2
Keuken 12 – 20 m2
Bijkeuken 6 – 12 m2
Garage 20 – 30 m2
Installatieruimte 5 m2
Toilet 2 m2
Hoofdslaapkamer 15 – 25 m2
Inloopkast 8 m2
Slaapkamer 12 – 18 m2
Werkkamer 10 – 15 m2
Hoofdbadkamer 10 – 20 m2
Badkamer 4 – 10 m2
Toilet op verdieping 2 m2
Bergruimte 5 – 15 m2

Wat kiest u?

Bij de keuze voor catalogus of maatwerk is er geen goed of fout. Zolang u zich maar de vraag blijft stellen: wat wil ik? Wat gunt u uzelf de komende decennia? Gaat u voor de keuze uit een catalogus, gaat u voor maatwerk of laat u zich ontzorgen door één partij.

Wij geloven in de laatste oplossing. De praktijk leert ons ook dat er zo de meest tevreden bewoners ontstaan. Wij kijken ernaar uit om u ook te inspireren en te begeleiden tot aan het realiseren van uw eigen 2 onder 1 kap woning. En om uiteraard van het proces van ontwerp tot het realiseren een feestje te maken.

Neem gerust contact op en kom langs voor een vrijblijvend gesprek.
Bekijk onze projecten-inspiratie pagina

Mattone Bouwmeesters

info@mattone.nl

010 458 40 98

MAGAZINE VOL INSPIRATIE

Bent u als particulier op zoek naar ideeën voor een woning naar eigen wens? Laat u dan inspireren door ons magazine “DE BOUW MEESTER”, daarin nemen we u mee in het avontuur dat bouwen heet. Met mooie voorbeelden van eerder door ons gerealiseerde projecten. Via ons magazine krijgt u een goede indruk van onze bedrijfscultuur. Leuk om met u kennis te maken!

MAGAZINE AANVRAGEN